vineri, 13 ianuarie 2023

TN8K Low Band

    Expeditia in Republica Congo, TN8K, a fost un bun prilej pentru a testa performantele antenelor de la YR8D, in Low Band. FT8WW, Insula Crozet, nu ne-a oferit posibilitatea de a testa performantele antenelor din benzile de 160 si 80m, operatorul s-a axat in principal in modul de lucru FT8 {digital}, 20 si 30m, sporadic in 18 si 15m. Dupa cum am afirmat si in postarea anterioara, FT8WW, pentru mine a fost o expeditie strict pentru modurile digitale. Pasionatii de CW si SSB, au avut parte doar de mult QRM si statii pirat.

    TN8K, a fost o expeditie bine pusa la punct, operatori buni, cu o strtegie de lucru, bine gandita. Au reusit sa fie activi, simultan in mai multe benzi si moduri de lucru ( FT8, CW, SSB}. Dupa cum au scris si pe pagina expeditiei, s-au focusat pe Low Band.

    Din pacate dupa cum am citit si pe forumul Topband, majoritatea radioamatorilor pasionati de Low Band/ 160m, s-au plans de o  propagare  extrem de  slaba in aceasta perioada, mai ales pe  calea polara. Cresterea rapida a ciclului solar 25, se pare ca fost principalul vinovat, a sinusurilor abrupte de propagare.           

    Exista o oarecare confuzie, cu privire la efectele cresterii activitatii solare asupra  traficului DX, in banda de 160m.

    TN8K Republica Congo/ AF


    Banda de 80m, s-a prezintat mult mai bine, propagarea fiind relativ liniara in zona Gray Line. Pentru banda de 160m, la emisie am folosit o antena verticala de 27m/ inaltime, de la spider beam cu 32 de radiale, ingropate. La receptie am folosit un sistem de antene beverage, pe doua directii: 50 grade (JA) si 310 grade (K), lungimea lor fiind undeva la 200m.  Alternativ cu cele doua antene beverage, m-am folosit si de un sistem RX/ K9AY. Recomand K9AY, pentru cei care au un spatiu relativ redus. Am testat K9AY, in trei benzi, 160, 80 si 40m. Si-a facut datoria in toate trei, dar cel mai mult mi-a placut cu functioneaza in 80 si 40m. 




    In banda de 80m, am mers pe varianta clasica deja consacrata la YR8D, sistemul de antene verticale 4SQ.  Ceea ce ma surprinde la 4SQ/ 80m, este nivelul de zgomot redus pe receptie. Nivelul de zgomot, fiind undeva la S - 2/3, pe toate cele patru directii ale lobului principal de radiatie.
     
4SQ/ 80 si 40m.

Elecraft K3,
ramane un echipament de top, mai ales in CW. Face fata bine la intermodulatii si are o dinamica de exceptie.

Elecraft K3





    Din cele constatate de mine in banda de 160m, traficul majoritar este in digiatale FT8. Chiar daca sunt multi care contesta acest mod de lucru, se pare ca majoritatea statiilor au migrat in FT8.

     M-am bucurat in experienta mea de la YR8D, de compania lui YO8CLN - Ghita si YO8BDQ - Stelica, care s-au setat la randul lor pe TN8K
    Felicitari radioamatorilor YO, care au reusit cu putere de pana intr-o 100 w, sa faca  QSO - uri cu FT8WW.  Avand in vedere antenele modeste care sunt folosite de expeditie.

Cateva imagini din FT8/ 160m si 80m

























Multumesc mult pentru comentarii si mesajele primite in privat!

73 de YO8SSB!



    






2 comentarii:

YO9RIJ Petrica spunea...

Multumesc pentru randurile scrise experienta impartasita!
Interesant!
Felicitari pentru mobilizare si reusita unui nou DX in lista personala!
Inca nu ma simt atat de matur incat sa ader la FT8 desi recunosc ca imi da ghes cateodata! Hi!
Succes si sanatate pe mai departe!
73! de YO9RIJ Petrica

YO8SSB spunea...

Petrica, multumesc si felicitari ptr noua ta pagina, dedicata "istoriei radioamatorismului".
YO8CLN - Ai avut ocazia sa-l cunosti, stii ce fel de om este, reuseste sa tina o echipa unita in jurul lui.
FT8 este un fenomem, acun nu stiu daca este ceva de moment, sau o sa tina in timp, v-om vedea.
Te incurajez sa incerci, daca nu o sa-ti placa.... o sa mergi pe calea care iti place.

Succes in tot ceea ce faci!

73 de YO8SSB!