sâmbătă, 30 aprilie 2022

YO8SSB (TEP) 50Mhz - Africa de Sud/ ZS

    După o lungă așteptare a venit și momentul mult așteptat de mine. O deschidere spre Africa, în banda de 6m. 
    Am lăsat pe monitorizare din luna februarie stația de emisie/ recepție, dar mare lucru nu am auzit, până ieri 29.04.2022. 
     Totul a început cu semnale puternice în FT8, de la stații din TA, SV, 5B, I, care erau cu mult peste +30dB
    Prima stație recepționată a fost ZS6WN, pe care am și reușit să o lucrez cu semnale relativ bune. După ZS6WN, am recepționat cu semnale bune: ZS6AYE, ZS6OB,  ZS6NJ, ZS6WAB.
    Deschiderea spre Africa (TEP), a durat aproximativ două ore. Nu am reușit să lucrez tot ceea ce am auzit, dar sper să mai am parte de astfel de deschideri.
    Distanța legăturii este de 8060Km, sezonul DX, este deschis oficial...HI !!! Cred că a fost un ES, legat de TEP. 
 
   Sezonul de propagare transecuatorială (TEP) ,tinde să atingă vârful în jurul echinocțiului, în timp ce sezonul sporadic-E atinge vârfurile în lunile de vară.



Condiții de lucru/ echipament:


TRX: ICOM IC-7300
ANT: 3 elemente YAGI/ 8m de la sol.
PWR: 90W.

    Anul a început furtunos pentru banda de 50Mhz, s-au stabilit noi recorduri în lume. Sper să avem parte și noi în YO de o astfel de propagare.


















5 comentarii:

yo7fws spunea...

Felicitari! Asemenea momente te fac fericit. Pe 13 Martie am lucrat pentru intiia oara via TEP statii din ZS. A fost o propagare deosebita spre sudul Africii, dar polarizarea verticala din delta loop-ul meu nu m-a ajutat tot timpul. Am avut si rateuri, hi!
Succes in sezonul 2022!
73, Costi, YO7FWS

YO8SSB spunea...

Multumesc mult Costi,

Te felicit ptr activitatea ta, eram pe receptie in ziua cand te-ai bucurat de ZS.
Din pacate la noi a ajuns mult mai tarziu.
Sper sa mai avem parte de ceva deschideri frumoase in 2022.
Sunt foarte activii in 50Mhz cei din V5, FR, 3B8, TR, TT, TZ, mai sunt si cateva expeditii pe continentul african care au echipament si antene ptr 6m.
Nu am monitorizat banda de 2m, dar am vazut cateva articole despre activitatea din 2m.
Succes in activitate si astept noi articole pe blogul tau!

73 de YO8SSB!

Anonim spunea...

Salut Lucian,
Ai fost QRV la momentul potrivit, in banda potrivita. Chiar daca banda de 50 Mhz este supranumita ”the magic band”, deci ne aduce DX-uri fara efort deosoebit, te-as critica pentru niveul redus al castigului antenei. Cei 90 W si cele 3 el Yagi ar fi mai mult decat suficiente in cazul propagarii via F2, insa inca nu am ajuns acolo. Sunt radioamatori care au profitat o singura data in viata (sau deloc) de deschiderile F2. Pentru deschiderile marginale via TEP sau ES cred ca iti mai trebuie cativa dB. Vorbind de ZS, statistica din logul meu imi arata cca 60 QSO la diverse date, in intervalul Februarie - Octombrie, majoritatea via TEP, sau combinatii TEP + ES. Asa ca nu ar strica sa adopti o abordare mai agresiva, in materie de antene si putere output.. Stii cum se spune: Life is too short…
Succes in sezonul ES 2022, care deja a inceput! Asteptam noi rapoarte de trafic DX. 73! de YO9HP, Alex

YO8TK spunea...

De mult ma chinui sa-l conving pe Lucian sa schimbe antena....cu alta antena mai performanta. Poate un final nu ar strica sa fie intre antena si tcvr.Ar fi un fel de amplificator de propagare.HI!!
Asteptam sa vedem ce aduce sezonul de 6m.

73! de la YO8TK

YO8SSB spunea...

Salutare Alex, asa este conditiile sunt modeste ptr 50Mhz, trebuie sa schimb urgent antena si sa maresc puterea. Am tras de ea la maxim, ptr a creste performanta, trebuie investit.
Am mai prins o deschidere buna, cand am reusit sa fac FR4NT.
Mi-ar placea sa dezvolti subiectul F2, sunt interesat de el si de experienta ta din 50mhz.

Multumesc frumos!

73 de YO8SSB!