marți, 9 februarie 2016

YO8S

Repetorul YO8S


Primul repetor vocal VHF din Suceava a fost instalat de catre Adrian Done YO8AZQ la inceputul anului 1997 .In acele vremuri singurele statii aflate la indemana au fost vestitele RTM-uri in banda 2 si banda 4 . Cum de filtru duplexor nu se putea pune problema , YO8AZQ a " combinat " un receptor in banda 2 cu un emitator in banda 4 si vice-versa in aceeasi cutie . Link-ul dintre cele doua unitati realizandu-se in banda de 6m . Unitatile aflandu-se la o distanta de cateva sute de metri intre ele . Rezultatele s-au dovedit a fi bune astfel incat a fost construit si instalat tot de YO8AZQ un alt repetor , tot VHF in aceeasi configuratie pe varful Rarau ( KN27SK) pe canalul R3X.

YO8AZQ -pe perete una din unitati

Datorita deconectarii definitive a amplasamentului de la sursa de alimentare cu energie electrica repetorul de pe Vf. Rarau nu a mai putut fi folosit

Dupa aproximativ 10 ani de exploatare a repetorului VHF din suceava ( YO8S)au aparut probleme cu locatia pentru ca in final si acesta sa faca QRT.

Necesitatea de a acoperi judetul Suceava printr-un repetor a ramas , la fel si ideea de a construi si amplasa un repetor pe o cota dominanta care sa ofere acces din orice locatie a judetului .

In luna decembrie a anului 2014 am achizitionat un repetor comercial Vhf , SHENDUN , clona a repetorului ICOM model IC-RP1510 . Primele teste le-am efectuat de la amplasamentul lui Cornel , YO8SCV , folosind 2 antene pe fiecare cale , situate deloc favorabil la cativa metri una de alta .

Drept urmare , in ziua de craciun 2014 s-a auzit iar in Suceava indicativul YO8S .

YO8CLN ne-a donat un filtru duplexor , filtru ce a functionat la peste 2000m altitudine pe varful Retitis in muntii Calimani .YO8TVV-Alin impreuna cu YO8AZQ s-au ocupat de alinierea acestuia .

Intre-timp am achizitionat de la www.microsat.com.pl o automatica moderna pentru a echipa repetorul , automatica ce ofera posibilitatea de a gestiona si monitoriza repetorul de la distanta via GSM . In prezent traficul prin repetor se poate monitoriza apeland nr. 0733 870 113 doar pentru RX . De configurarea si instalarea acesteia s-a ocupat Sebastian YO8SSH.

Toata vara 2015 repetorul a fost testat local in QTH Suceava astfel incat la inceput de septembrie o echipa formata din YO8TVD , YO8AZQ , YO8SGM si YO8TK am urcat pe Vf. Rarau pentru a il instala .

YO8SGM -Marian impreuna cu YO8AZQ-AdrianYO8TVD -Daniel
Repetorul YO8S

Rezultatele in trafic au fost excelente , printre "DX-urile" prezente via repetor s-au numarat statii din Galati , republica Moldova , cat si Ukraina , ce-a mai indepartata fiind UT1ZZ .

Intre timp , ne-a fost confirmat dictonul ca "iarna nu e ca vara " antena initiala Sirio GP-6E a fost rupta de chiciura acumulata pe ea , a fost inlocuita de YO8SGM ,YO8TK si YO8CJY cu o antena ground plane , IEMI

Consider ca am invatat unele "lectii " si in baza lor ne propunem imbunatatirea acestui repetor . Una din prioritati este inlocuirea antenei ground plane cu un grup de dipoli colineari care sa reziste conditiilor din varf de munte , realinierea filtrului duplexor care in prezent functioneaza cu doar 2 celule pe partea de emisie din 3 . Montarea unui filtru trece banda selectiv care sa atenueze perturbatiile induse de catre emitatoarele de radiodifuziune aflate in apropeire .

Instalarea unui acumulator de back-up cu automatica de incarcare si manangement . ...etc...

Antena repetorului
Simulare zona deservita

Date tehnice

ECHIPAMENT : SHENDUN ( IC-RP1510)

PUTERE TX -3W

Sensibilitate la borna de antena < 0.5uV

Filtru duplexor " MADE IN YO (Resita) " 6 cavitati cate 3 pe ficare cale

atenuare indusa pe rx in banda de rejectie >50dB

atenuare indusa pe rx in banda de trecere ~ 2dB

atenuare indusa pe tx in banda de rejectie > 40dB

atenuare indusa pe tx in banda de trecere ~ 2db

Antena : Ground plane

Cablu : ~ 8 m RG213

Tin sa multumesc tuturor radioamatorilor din judetul Suceava si nu numai care si-au adus contributia la realizarea acestui proiect cat si a utilizatorilor care au avut rabdare si ne-au inteles atunci cand nu ne-au "iesit" planurile .

73!

YO8TVD – Daniel 

Niciun comentariu: