joi, 11 aprilie 2024

Eclipsa totală de soare/ 08 aprile 2024 - YO8SSB

    by YO8SSB & YO8BDQ


    Eclipsa de soare din 08 aprilie, a fost un bun prilej de cercetare pentru lumea stiințifică, de a realiza studii asupra propagarii undelor radio, în condiții diferite față de cele normale, alternață noapte - zi, erupții solare, pete solare, radiație solară,  intr-un cuvânt manifestarea exterioară a reacțiilor și proceselor din interiorul soarelui.Când activitatea solară se accentuiază, fluxul de corpusculi si radiația ultravioletă creste considerabil, factor ce reprezintă o deosebită importanță pentru atmosfera Pământului.
    

    O eclipsă de soare, se produce atunci când Luna trece între pământ și soare prin fața soarelui. Văzut de pe Pământ, discul Lunii este de obicei mai mare decât cel al Soarelui.
    Eclipsa totală de Soare, a fost vizibilă intr-o imensă zonă a Americii de Nord, începând cu Oceanul Pacific de Sud, nordul Mexicului, Canada și nordul Oceanului Atlantic.
    Cea mai lungă durată a eclipsei a fost de 4 minute și 28 de secunde, în Mexic. Eclipsele totale sunt rare și reprezintă o oportunitate științifică incredibilă., soarele aflându-se în prezent aproape de apogeul activitații sale, moment care revine la fiecare 11 ani.
    Coroana solară la momentul în care Luna acoperă complet discul central al Soarelui, stratul exterior al atmosferei acestuia, numit coroană solară, este vizibilă intr-un mod special și este un fenomen pe care nu îl înțelegem complet.
    Căldura coroanei crește odată cu distanța față de suprafața Soarelui, un fenomen pe care oamenii de stiință încearcă să-l explice. Tot în această regiune superioară apar erupțiile solare sau proeminențiile straturilor de plasmă.

    08 aprilie 2024, a fost și pentru lumea radioamatorilor un bun prilej, să studieze schimbările din partea superioară a atmosferei Pământului, ionosfera. Perturbările din acest strat pot cauza probleme grave în comunicațiile radio și nu numai.    Ionosfera este influențată major de activitatea solară - caracterizată de o ionizare produsă de radiația solară și joacă un rol important în electricitatea atmosferică. Cu alte cuvinte influențează propagarea undelor radio.
    Propagarea undelor radio pentru frecvențe între 1Mhz și 30Mhz, se bazează pe reflexii ionosferice. Cum densitatea ionizării fluctuiază, la fel fluctuiază și gradul de reflexie pentru diferite frecvențe, o densitate de ionizare mai mare favorizând transmisia frecvențelor mai mari.
    Comunicațiile pe unde scurte (HF), au loc cu precădere prin reflexie ionosferică, acest mod de propagare prin reflexie asigură o comunicare pe distanțe lungi.
    Pentru evenimentul major din 08 aprilie 2024, m-am decis să fac un studiu asupra propagarii undelor radio HF, în timpul eclipsei totale de Soare, precum și înainte și după eclipsa de soare.
    Studiul l-am efectuat cu ajutorul lui YO8BDQ - Stelică, folosind echipamente din două locații diferite. Locația proprie KN27tm( Câmpulung Moldovenesc) și KN27qi ( Vatra Dornei). 

Echipament folosit:

YO8SSB: KN27tm/ Câmpulung Moldovenesc

TX:  ICOM IC - 7300.
PWR: 5W
ANT:  full vertical pentru banda de 30m 

YO8BDQ KN27qi/ Vatra Dornei

TX: YAESU FTDX 101MP
PWR: 5W
ANT: OPTIBEAM

SOFT K1JT/ Mod de operare: WSPR

    Din primele teste efectuate înainte de eclipsa totală de soare, propagare a fost excelentă, semnalele transmise de noi, erau receptionate în condiții foarte bune pe continentul Nord American. Datele cu rapoartele RX, au fost culese de pe WSPR.map și PSK Reporter, două instrumente care ne-au ajutat la interpretarea datelor în timp real.

Harta propagării undelor radio înainte de eclipsă

Harta propagarii undelor radio din timpul eclipsei de soare

 
Harta propagarii undelor radio după eclipsă


Concluzii de final

    Ciudațenia ionosferei necesită studii și investigații pe scară largă.O eclipsă totală de Soare, oferă un bun prilej pentru a studia aceste fenomene.
    Experimentul a fost o reușită pentru noi, Sistemul WSPR, ne-a ajutat să realizăm o hartă completă a propagarii undelor radio HF, 
    Concluzia este una singură, activitatea solară influnțează major activitatea radio și propagarea. O cunoaștere cât mai exactă a acestor fenomene, duce la o inbunătațire a rezultatelor și o creștere a performanțelor în ceea ce privesc comunicațiile DX ( la distanță).


Multumesc lui YO8BDQ, pentru sprijinul oferit și timpul petrecut împreună pentru a realiza acest studiu de propagare radio!

YO8SSB
Lucian DAMIAN


Un comentariu:

Nick Tom spunea...

Interesant experiment, dar nu sunt prea clare concluziile privind efectele Eclipsei asupra comunicațiilor radio!
Apoi revedeți și editați/corectați textul, fiindcă are mai multe greșeli de scriere și ortografie.