duminică, 19 februarie 2023

3Y0J: Insula Bouvet, o nouă provocare!

    Expediția în Insula Bouvet 3Y0J, a ținut mereu prima pagină a evenimentelor majore din 2022 și 2023, a comunitații radioamatorilor din întreaga lume. 3Y/Bouvet, fiind a doua cea mai căutată entitate DXCC, din lume. Expediția a fost super promovată pe toate canalele media și s-a bucurat de o popularitate majoră în rândul vânătorilor de entități radio/ DXCC.

    



       După experiența plăcută cu FT8WW/ Ins. Crozet, avută de la baza de concurs a lui YR8D, ne-am pregătit în mod special și pentru 3Y0J, mai ales în benzile de jos. În acest sens cu câteva săptămâni înainte am pregătit antenele de emisie și ne-am asigurat că totul funcționează în parametrii. Am făcut cât mai multe legături radio cu stațiile din emisfera sudică, unde am testat și antenele dedicate pentru recepție.  Propagarea destul de curioasă pentru noul ciclu solar, dar relativ bună și constantă. Interesantă a fost banda de 160m, cu deschideri foarte bune dimineața spre Africa de Sud. Din testele efectuate am ajuns la concluzia că ar fi șanse destul de mari pentru Ins. Bouvet/ 3Y0J

Insula Bouvet



    Insula Bouvet, pare spectaculoasă, dar din câte am constatat ulterior expediției, pare total neprimitoare. Din aceste motive este rar vizitată de oameni, câștigând pe bună dreptate titlul de cea mai îndepărtată insula nelocuită de pe pământ. Ca și mersul pe Lună, puțini oameni au pus piciorul pe acest tărâm. M-am bucurat când am aflat că sunt și doi radioamatori YO, care au această ocazie unică de-a se număra pintre ,, cei puțini care pun piciorul pe Ins. Bouvet,, KO8SCA - Adrian și VE3LYC - Cezar. 

        3Y/B a fost activată de mai multe ori de-a lungul anilor, de oamenii de știință norvegieni, LA1VC (SK), care a activat insula de două ori. Activitatea lui a generat puține QSO-uri. Expediția cu cele mai multe QSO-uri a fost cea din 1989, când cinci operatori, au făcut 47.000 de QSO -uri în 16 zile.


 06 februarie 2023

    3Y0J realizează primele QSO-uri, lucrurile nu stau atât de bine ca în simularile expediției din Norvegia. Echipa foloseste doar 100w și un sistem de antene limitat. Se pare ca qso-uri sunt din ce în ce mai greu de realizat și începe marele circ din bandă. Sute de stații care cheamă toate odată, un qrm fantastic, apar primii pirați, nimeni nu mai știe dacă sunt sau nu în log, totul este un mare haos generalizat. Personal am așteptat ca lucrurile să fie mai așezate și m-am deplasat la Neagra Șarului/ YR8D, în data de 08 feb 2023.


    Iarna a venit, cu zăpadă multă și temperaturi scăzute, în tandem cu expediția de pe insula înghețată.



08 feb 2023, ora 16 ( local)....    

    Primele semnale de la 3Y0J, sunt receptionate la Neagra, cu 559, în banda de 15m și mult mai slabe în banda de 17m. La pachet cu bucuria, vine și marea dezamăgire, QRM și sute de stații care cheamă fără nici o regulă, nu știu de split, sau să asculte....doar cheamă și atât.
    Odată cu apusul soarelui, semnale de pe Ins. Bouvet, cresc atât în 15 cât și în 17m. Am chemat, dar nimic.....mă împac cu gândul și mă înarmez cu răbdare.


09 feb 2023, ora 04 ( local)......

    Nu îmi vine să cred când mă uit pe termometru .... -27 grade, senin, totul împetrit de frig. 




    Dimineată, rece afară, dar cu bucurie în suflet. Lângă mine YO8CLN - Ghiță, care vine cu propunerea să încercăm 10Mhz, FT8, 10.144Mhz F/H.
    Surpriză mare, 3Y0J, cu semnale foarte bune, acum ne-am pus întrebarea firească, dacă nu este pirat.  După modul de operare, totuși am zis să încercăm, nu era nici primul, nici ultimul pirat pe care l-am fi lucrat, mai ales în FT8, unde este la modă această practică.

    Surpriză mare, reușim să fim auziți pe insulă....

Ins Bouvet/ 3Y0J.... 10.144Mhz 



Bucurie mare, dar și temere până la afișarea log-ului on-line.

    Decizia lui YO8CLN - Ghiță, a fost cea de a mai aștepta câteva zile, după care să mai încercăm câteva benzi, dacă.... tehnic este posibil.

13 feb 2023.....

     O altă zi dedicată expediției din Bouvet. Propagre bună spre 3Y/B, la asfințitul soarelui. Îi aud cu semnale foarte bune FT8, 17m și 599+ în 15m, CW, dar lucrau doar NA. M-am axat doar pe 17m / FT8, iar decizia a fost cea mai bună. 
       Am fost impresionat de simfonia amplificatoarelor de putere ACOM și OM POWER, în bandă, semanle de 59+50/60, mai mereu, în CW. 









Din păcate nu am reușit să îi lucrez în CW/ SSB și nici în benzile de jos, unde ni-am dorit cel mai mult.

Câteva fotografii din deplasarea de la YR8D/ Neagra Șarului.















 Expediția FT8WW, este în desfășurare până la finele lunii martie. O nouă experiență cu această expedinție într-o relatare viitoare.

73 de YO8SSB!








4 comentarii:

YO9RIJ Petrica spunea...

Felicitari Lucian & Co!
Nu am reusit sa imi trec in log aceasta insula pentru simplu fapt ca eu nu lucrez FT8 in benzile de HF!
Am asteptat mai multa activitate in CW care ar fi dat posibilitatea unui numar mai mare de statii sa lucreze indicativul 3Y0J fata de modul de lucru FT8! Dar pilotul a decis altceva! Hi!
Cu siguranta vor mai fi expeditii pe insula poate chiar mai norocoase si mai bine organizate!
73! de YO9RIJ Petrica

yo8ssb spunea...

Multumesc mult Petrica!

A fost o noua experienta, din pacate nu am reusit CW si nici SSB.
Mi-am dorit mult 3Y0J, in benzile de jos, dar ......poate la urmatoarea.
In FT8, a fost mai simplu de lucrat, dar vad cu sunt foarte multi radioamatori care nu folosesc FT8, un lucru bun. FT8 ...nu este atat de uman, dar ne-am lipit si noi de el...mai de voie..mai de nevoie...HI!

Sanatosi sa fim si sa auzim numai de bine, Petrica!

73 de YO8SSB

yo8cln spunea...

Fain , Lucian !
Echipa Bouvet mai are vreo 3 zile de "teroare" , valuri de 6-8 metrii ,wow !
Spor la navigatie , vint bun din pupa !
Poate dupa intoarcerea acasa vom putea dezbate detaliile (daca vom fi lasati de
frustratii cu probleme ). 73 !

YO8SSB spunea...

@YO8CLN - Întradevăr, foarte multe comentarii despre expediție, unele pertinente, altele mai puțin pertinente.
Sper să avem parte de lucruri mult mai așezate după revenirea acasă a celor din expediție!

YO8SSB