joi, 7 octombrie 2021

YR8D IARU R1/ UHF-SHF CONTEST 2-3 OCT. 2021

    Din motive obiective nu am reușit să facem echipă pentru IARU R1 144Mhz, dar lucrurile s-au așezat în așa fel încât, echipa a fost lărgită și pregătită pentru IARU R1 UHF-SHF 2-3 OCTOMBRIE 2021

    Echipa a fost alcătuită din: YO8RHM - Mugurel, YO8RDU - Ghiță, YO8CLN - Ghiță și YO8SSB. Pregătirile pentru concurs au început cu o săptămână mai repede, dar puse sub semnul întrebării, atît din punct de vedere al vremii cât și a spațiului de cazare. Iarna în Călimani vine tare repede, nu prea se lasă așteptată, este foarte punctuală, 

    Echipamentul pentru 432Mhz, nu a fost o problemă, era în paramentrii, dar partea de SHF era total nesigură. Amplificatorul de 23cm, nu și-a mai facut treaba de la Campionatul Național de UUS din august. 10 Ghz nu era verificat, nefiind utilizat de ceva timp. Partea de SHF, a fost asigurată în totalitate de YO8RHM. 

     Nu ne-am propus să fim cât mai sus în clasament, chiar dacă ne-ar fi plăcut acest lucru, singurul aspect urmărit din această ieșire în portabil a fost compatibilitatea echipei și testarea echipamentului SHF din Vf Rețitiș. Legături în 10 Ghz am facut, dar în 2 si 5 Ghz, era o noutate interesantă pentru noi.     Ne dorim să fim cât mai mulți și mai uniți, dar la acest capitol trebuie să mai lucrăm. Sunt mai multe baze de concurs, bine echipate, care duc o lipsă acută de operatori, nu mai zic radioamatorii tineri care....efectiv lipsesc din cluburi.

      Pregătirile au decurs bine, vremea a ținut cu noi, din pacate la capitolul cazare, nu am reușit să rezolv pentru toată lumea care și-a dorit să fie cu noi pe munte.

Sâmbătă... 2 octombrie 2021

     Punctul de întâlnire a fost la Neagra- Șarului, unde eram așteptați de YO8CLN și soția, cu o cafea bună și o pălincă tare. În jur de ora 12 CFR, ne-am pus în mișcare spre Vf Rețitiș. Vremea a ținut cu noi, cald, 17 grade, o zi liniștită de toamnă.
    Drumul pe care l-am străbătut de foarte multe ori, îmi dă emoții și acum precum prima oară.

Halta Ilva- Munții Călimani


YO8RHM, YO8RDU, YO8CLN


    Preț de 1 oră și 30 min, ne-am luptat pe cărări de munte, unde am depănat amintiri și am trecut în revistă doar partea plăcută a ieșirilor pe munte. Clipele mai puțin plăcute, au fost resetate și a rămas partea plină a paharului.

    Ora 14 CFR, suntem în KN27oc, vânt zero, 13 grade, soare, toamna iși face de cap, spectacol coloristic total.
    Timpul este foarte scurt până la startul concursului, odată ajunși sus pe creastă, am început să montăm echipametul de UHV- SHF. Benzile de 432Mhz și 1296Mhz, au fost montate în vechea locație de contest, iar 2 și 5 Ghz din mașina lui YO8RHM - Mugurel, situată în parcarea de la stația meteo.

432Mhz și 1296Mhz

2 și 5 GhzSâmbătă ora 17....CFR

     Start în IARU R1 UHF/ SHF, prima legătură în 432Mhz...OE3A, propagare bună, vreme frumoasă, început furtunos, care ne-a dus cu gândul la un rezultat mare...
    Am împarțit responsabilitațile, YO8RHM - partea de SHF și YO8SSB- 432Mhz.

Echipamentul utilizat de YR8D

432Mhz

1,2Ghz/ Transverter DG6NT și PA 350W out/ Made by YO8RHM


2 și 5Ghz/ YO8RHM

    Totul a fost perfect până când am servit masa...HI,  YO8RDU - Ghiță, ne-a servit cu o pălincă amestecată cu schinduc ( o rădăcină de prin Munții Ceahlău). Atâă de plăcută la gust, încât prima zi de concurs...a fost...mai mult o petrecere decât concurs.


    Noaptea a fost lungă și grea ...HI, dar am recuperat a doua zi. Când am mai dres busiocul, cu legaturi la distanță mare în 432Mhz. Am reușit stații din: KO, JO, KN78, KN 99 și nu numai.
    Banda de 1,2Ghz, din Călimani este foarte dificilă, indiferent de direcția antenei, zgomotul produs de radar este 59+20. În aceste condiții greu poți emite pretenții în 1,2Ghz.
    YO8RHM a reușit legături in 2Ghz, cu : YO5CRI, YO2YA, YO9AYN, HA8V care este și ODX 350Km.
    Banda de 432Mhz, ne-a adus un total de 44Qso-ri și 1,2Ghz 15 Qso-ri.

Concluzii:

    O ieșire reușită, a fost mai mult o mini vacanță decât un concurs, YO8RHM a reușit sa-și testeze echipamentele și în condiții de munte, în rest distracție și voie bună.
    Nu am emis pretenții de un loc bun în clasament, dar obiectivele noastre personale au fost atinse.

Imagini din timpul concursului
73 de YR8D!
Un comentariu:

mihai spunea...

Vin in continuarea celor spuse de Lucian YO8SSB... Intradevar, am prins vreme frumoasa de toamna cum nu ne-am asteptat. "Tinta" mea a fost sa testez echipamentele din 13 si 6cm, deci nu am travnit un loc pe podium. Chiar daca Vf. Retitis are 2021m, fiind considerat unul inalt, totusi are si neajunsurile lui, ca orice locatie de concurs. Un neajuns este cel spus de Lucian, acela ca esti expus la surse perturbatoare, cum a fost in cazul nostru acel radar.
Alt neajuns pentru amine a fost faptul ca depinzand de masina pentru montarea antenelor si operare am pierdut din inaltime, neputand sa urc cu masina pe creasta unde opera Lucian, acest lucru fiind interzis fiind rezervatie. Astfel partea de NW si N era obturata de creasta si cabana. Dar ca o compensatie am avut deschidere spre W si oarecum spre S. Testele din 6cm, in ciuda unor sked-uri pe chat-ul on4kst n-au dat roade. Am incercat cu UR7D la 300Km, cu HA8V la 350Km dar nu a mers cu niciunul din ei. Intr-un fel explicabil, am avut doar 0,2W! Testul cu YO4HFU, care avea ca tinta sa-l aud macar in cw de pe langa Greci/Tulcea, cu puterea de 30W in 6cm, nu s-a concretizat. Si nu prea avea cum, intre noi fiind un lant de varfuri inalte care obturau semnalul. Una se vede pe harta, alta e in teren...
In 13cm am avut surpriza placuta sa lucrez cu YO5CRI din Cluj, care venea excelent, semnal S9 in ciuda celor 2W pe care-i avea. Lucra doar cu xvtr-ul si o antena yagi de vreo 50cm. Apoi am avut un qso frumos in cw cu YO9AYN cu care am tinut neaparat sa lucrez. Din locatia de la BT nereusind acest lucru. O alta statie YO lucrata tot in cw in banda de 13cm a fost YR7J. Acestia veneu cu S4-5 dar copiabili fara probleme. I-am trecut in log si pe ei. Ultimul qso a fost cu amicul Gabi HA8V cu care nu am avut emotii in a lucra in cw. Cu el lucrez in mod frecvent din locatia de concurs de la BT atat in 23cm cat si in 13cm. Sper cat de curand sa se intample si in 6cm si 3cm.
A fost timp placut petrecut impreuna pentru care tin sa le multumesc celor trei YO8CLN, YO8RDU si YO8SSB. Sper ca anul viitor sa putem urca din nou in aceasta locatie dar mai bine pregatiti din punct de vedere tehnic si cu benzi mai multe in care sa lucram. Pentru asta exista iarna, anotimp dedicat constructiilor :D
73 de yo8rhm, Mugurel