miercuri, 21 iulie 2021

YR8D CQ WW VHF 2021

     CQ WW VHF, reprezintă o mare provacare pentru mine. Este un concurs total atipic, controale simple fără număr de ordine, doar locatorul, începe sâmbătă  la 21, ora locală și durează până duminică la miezul nopții.  

    Planul făcut la YO DX UUS cu YO8CLN, a picat din start, am urcat în Munții Călimani, KN27OC, fără grup de alimentare, care în dimineața concursului și-a luat o vacanță și nu a vrut să mai funcționeze. Dacă a picat alimentarea, normal că..a picat și amplificatorul de putere. 

    În aceste condiții mi-am propus să operez doar cu TRX/ 100W la 6ore. Vremea frumoasă, a compensat, micile probleme apărute în ziua concursului. Ne-am propus să rezolvăm totul pas cu pas, fără stres, doar cu voie bună și chiar a funcționat.



    Sâmbătă dimineață am pregătit totul și ne-am pus în mișcare spre Vârful Rețitiș. Pe lângă concurs am plănuit să montăm și baliza pentru banda de 2m (144.444Mhz), precum și un sistem eolian de alimentare. Baliza după mail-urile primite, pare un punct de testare pentru iubitorii benzii de 2m. 

    De la ultimul drum făcut în Călimani, nimic nou. Vegetație tot mai multă pe traseu, controale la fel de multe să nu intrii în parcul Călimani cu mașina și drumul tot mai impracticabil.

Totu pregătit pentru a fi pus în mașină .... : )


Sâmbătă...ora 14

    Suntem sus în KN27OC. Vârful este foarte populat și animat de radioamatorii care participă la o activare SOTA.  Toți activi pe diferite frecvențe din EC-044. Aici l-am regăsit pe YO8AZQ, YO8SFF, YO8TEE, YO8BYA, care deja erau pregătiți să cucerească un alt vârf, mai exact Pietrosul Călimanilor.

YO8TEE, YO8STF, YO8AZQ.

YO8TEE, YO8SFF.


    Am schimbat câteva cuvinte cu cei din SOTA și ne-am pus pe treabă. Vremea frumoasă și cele doar 16,5 grade ne-au făcut să ne mișcăm exemplar. Ora 17, ne-a prins cu sistemul eolian montat, precum și cu câteva teste făcute.



    Între timp am reușit să montez antena de 2m, TRX IC-9700 și PC-ul, toate alimentate din bateriile de la stația meteo. 
    M-am decis să operez doar în FT8, cu o putere de 70w în banda de 2m. Propagare tropo bună, am reușit să fac  înainte de concurs, într-o perioadă de timp foarte scurtă, 30 de QSO-uri, dintre care 11 țări DXCC ( UR, YO, ER, 9A, HA, S5, SP, DL, SV, EU, IZ).  
Timpul a zburat repede, ora 21 local, era ora de start în CQ WW VHF 2021.

Condiții de lucru/ YR8D

ICOM IC-9700/ 70W
Ant: 9 elemente YAGI
Energie ECO/ Panouri  solare

ICOM IC-9700

Ant: YAGI 9 elemente


Sâmbătă ora 21 local


    Start în CQ WW VHF 2021, m-am setat doar pe banda de 2m/ FT8. Din ceea ce am observat pe cluster, cea mai animată a fost banda de 50Mhz, unde erau raportate stații multe, iar QSO-urile erau la distanță foarte mare.
    Banda de 2m,  a fost liniștită, zgomot mic și deschideri tropo bune. Este pentru prima oară când lucrez în FT8( QSO -uri digitale) din Munții Călimani. 
    Sunt plăcut impresionat de acuratețea recepției și decodările relativ ușoare de la distanță mare ( 700-1200km/ tropo). IC-9700, sensibil la RF și la semnalele puternice de pe intrare. Trebuie bine gestionată situația încât să nu ai batăi prea multe cap cu ele HI!

    Seara de concurs a debutat bine, prima legătura a fost cu DH2UAK, ceea ce din Călimani nu este un lucru obișnuit, după care a urmat stații din SP, OM, UA, UR. S-au făcut legături cu ușurință la distață mare, cu putere mică. Oboseala de peste zi și-a spus cuvântul.....și m-am aliat cu Moș-ul ENE, destul de repede.






    Noaptea a fost una liniștită, cerul plin de stele si 14 grade.

Duminică...ziua a doua de concurs

    Așa cum m-am așteptat, propagare bună/ tropo spre UA, EU, LY. Am pus în tolbă mai multe stații din UA, UR și am decodat LY, UA2.
    Cireașa de pe tort a fost: EU3AI, urmat de IZ7UMS și SV2JAO.

    Am lucrat un număr de: 13 țări DXCC. Log trimis la 6 ore.

    Nu cred că am făcut atât de multe QSO-uri, încât să fim în primii zece, dar experiența în legăturile radio/ digitale, îmi dă de gândit spre noi proiecte și abordări diferite ale traficului radio. 
    Sunt proiecte noi, puse pe hârtie, sper să fie puse și în practică.

    Concursul major pe care vreau sa-l pregătim este IARU VHF/ 2m din septembrie. Echipa o să fie refăcută cu forțe noi, ceva antene și putere. YO8TTT și nu numai....pregătește o nouă abordare a acestui concurs. 
    Campionatul Național de UUS, este și el pus în planurile noastre, trebuie să alegem doar categoria de participare. Sănătate să avem... în rest totul din pasiune!

    Țin să-l felicit pe YO8DHA- Dorin, de la Lacul Babei, care a spart gheața și a facut un trafic frumos la distață în banda de 2m și 4m. Apreciez efortul lui și dăruirea, în condiții de sănătate mai puțin prietenoase.




Imagini din timpul concursului:

























73 de YO8SSB/YR8D!








14 comentarii:

yo8sal spunea...

Felicitari si la cit mai multe iesiri...! Tot "tineretul" e fruncea...hi
Sanatate si putere cit mai multa!
73 de Adrian yo8sal

YO5LD spunea...

Din pozele cu WSJT-X observ totusi ca majoritatea semnalelor erau peste -10dB SNR care este un nivel confortabil de CW, si lucrabil in SSB..
Aceste statii sunt active si in CW/SSB in concursuri, dar nu toate statiile buluc pe 144174.. De aceea ajuta extrem de mult chat-ul.. Asa ca recomand cu caldura pentru septembrie.
LY2WR/LY2SA si UA2FZ a fost lucrat in fiecare IARU2m din YO5 in ultimii ani (si nu este mai aproape decat din YO8)..

Abia astept "competitia" din Septembrie.. de undeva / cumva voi fi si eu, sper sa fie concurenta serioasa activa :)

YO8SSB spunea...

Salutare Adrian,

Multumesc mult, sunt experiente pLacute, de fiecare data cand urcam sus in Calimani, parca ar fi pentru prima oara.
Energia oferita de Muntii Calimani, este fantastica!
Sanatate multa si succes in tot sa ai!

73 de YO8SSB!

YO8SSB spunea...

@YO5LD,

Salutare, pentru mine a fost ceva inedit sa incerc si FT8 din Calimani, nu am mai incercat.
S-au facut km multi, cu putere mica. Cred ca era posibil sa fi facut statiile sin in SSB/CW, dar m-am axat pe digitale.
Multe statii din YO, lucreaza frecvent cu tarile din Nord, nu am fost noi primii si nici ultimii.
Eu incerc mereu sa ma depasesc pe mine si nu ma raportez la altii, este mai onest asa, in ceea ce ma priveste.
IARU VHF / 2m...incercam sa vedem ce putem face, dar inca sunt multe necunoscute. Sper sa nu avem surprize din partea pandemiei, sau alte ....nebunii care pot sa apara.

Succes in activitate si sa auzim numai de bine!

73 de YO8SSB!

YO5LD spunea...

@YO8SSB

Sa nu ma intelegi gresit, nu am nimic inpotriva digitalelor.
Ce am vrut sa specific, este ca aceste legaturi au fost realizate la un nivel CW/SSB. Avantajul major este ca toate statiile incap in 2-3 kHz si asta face utilitatea chatului f redusa, doar eventual de pozitionare a antenei, nu si de a stabili frecventa.
in IARU 2m 95% din aceste statii se pot lucra in CW/SSB cu o conditie:
- Sa aveti "noroc" sa va intalniti cu antenele directionate bine pe aceeasi frecventa (trebuie noroc destul de mare....)
SAU
- putina coordonare pe chatul ON4KST.. asa cele 2 probleme de sus se rezolva instantaneu.. Din experienta proprie statiile UR nu prea sunt vazute pe ON4KST.. dar am inteles ca au ceva canal pe mIRC...

Garantez, satisfactiile vor fi pe masura :)

YO8SSB spunea...

@yYO5LD

Dani, asa este, am inteles in totalitate si iti dau dreptate. CQ WW VHF, cred ca este singurul concurs mai mare, care accepta si FT8.
IARU 2m, un concurs doar SSB/CW, cu participare numeroasa, Chatul ON4KST, te ajuta mult.
In Calimani, net-ul este o mare problema atat pe orange cat si pe vodafone. Sper sa gasesc si aici o solutie.
Mai avem o problema cu energia electrica si mai ales cu timpul.
Proiectul suna bine pus pe hartie, dar ...timpul este atat de limitat si comprimat, incat....la IARU, sigur facem 40% din ceea ce ne-am propus.
L-am vazut pe YO5AVN, foarte activ in 2m, nu stiu ce a reusit sa lucreze, dar l-au chemat foarte multe statii din DL.
O parte le-am lucrat si noi....o parte nu...

miancuster spunea...

Plăcute lecturi. Îmi face de fiecare dată atâta plăcere să le citesc ! Spuneai că ați folosit energie solară... ce panouri folosiți ? Eoliana face parte tot din ansamblul de energie eco ? În toate ieșirile astea dormiți la cort ? Foarte plăcute activități aveți voi acolo. Dacă n-ar fi atât de departe, v-aș face și eu o vizită cândva. Sper să nu deranjez pe nimeni.

73 de YO3ITI
Miron

YO8SSB spunea...

Salutare Miron,

Multumesc mult ptr comentarii. Cunosc pasiunile tale si chiar sunt mandru, cand imi citesti povestile.
Sistemul eolian, insotit de 3 panouri solare, alimenteaza: baliza, repetorul si sistemul aprs.
Din pacate, bateriile nu fac fata peste iarna, temperatura din incita repetorului scade mult iarna, bateriile au fost schimbate anul trecut(baterii cu gel) si tot nu au facut fata.
Trebuie gasita o alta solutie.
In CQ VHF, ne-am permis si am luat energie de la statia meteo. Statia este dotata cu 20 de panouri solare...prost pozitionate, fata de soare.
In ceea ce priveste dormitul la cort...eu sunt mai SMART....dorm in caba meteo....
Mi-ar face mare placere sa vii cu noi. Toata lumea este binevenita.
Solutii de cazare si deplasare gasim.
M-am repetat in fiecare articol (poveste), Muntii Calimani si nu numai au ceva unic, iti ofera energia NECESARA, de a merge mai departe, intr-o lume plina de probleme si nevoi!

Succes, sanatate si te astept cu drag in zona!

73 de YO8SSB!

miancuster spunea...

Ce zici de astea ?
https://www.powerfilmsolar.com/products/foldable-solar-panels/
Mă bate serios gândul să-mi iau. Caut acum distribuitori în EU.
73 de YO3ITI

yo8cln spunea...

O poveste frumoasa ! Din pacate realitatile din Calimani sint mult mai "dure" !
O sa incep cu accesul . In Calimani ( vf. Retitis ) accesul motorizat este restrictionat !
Duminica am asistat cu stupoare cum 10 tineri care au venit cu mijloace motorizate
au fost amendati de jandarmii montani cu suma totala de 5000 de lei ! Mi se pare o ineptie sa ai o artera rutiera prin parc si sa interzici accesul turistilor. Ori poate este pentru cei cu drujbele ! Imi aduc aminte de un parc din Bangor statul Maine din
SUA unde un parc natural este strabatut de o artera cu sens unic ! Trebuie sa vizitezi tot parcul cu masina ! Stiu ca in YO lucrurile fara sens au mai multa trecere !
Cazarea la statia meteo este tot relativa , existind momente cind nu este posibila.
De fapt inainte si chiar si dupa construirea statiei am mai stat la cort !
Cu energia: am beneficiat de la statie datorita unui "excedent de energie" produsa
in perioade de vreme frumoasa si a unei relatii bune cu cel care a fost de servici !
Panourile statiei nu sint rau pozitionate fiind amplasate pe latura sudica a statiei
in pozitie aproape verticala ca sa valorivice razele solare iarna cind consumul statiei automate Waisalla este mare.Cit priveste "sistemul" de la repetor este ceva
tipic amatoricesc , cu multe improvizatii. Eoliana este o "chinezarie" model NE-300 RV
cu ax vertical ! Este o incercare a mea la solutiile anterioare de eoliene Wisper 1000
si Wisper 400 care au rezistat timp relativ scurt.Acolo mai sint 3 panouri monocristaline unul de 50 W orientat spre est si doua de 75 W orientate spre sud .Bateriile sint doua de 200 Ah care nu sint problema principala ! La timpul acesta o baterie (acumulator de 12 V) este o banalitate. Bateriile sint incarcate prin doua
chargere unul MMPT Victron energy si altul ca si bekup mai ieftin.
Sint multe probleme mai ales iarna cind pilonul se incarca cu chiciura care uneori depaseste 1 m. Temperaturile nu sint o probleme mai ales pentru baterii. Daca ar fi in
Siberia nu ar prea circula masini !
Cu toate acestea Calimanii mai prezinta atractie, nu stiu pina cind ! 73 ! de yo8cln.

YO8SSB spunea...

@YO3ITI...Miron, am aruncat o privire pe pagina cu pricina, sunt super. Eu am tinut legatura cu AE5X si el foloseste asa ceva. O sa-i cer mai multe detalii.
La iesirile lui in portabil, foloseste un IC-705, ti-l recomand cu caldura.

YO8SSB spunea...

@YO8CLN- Ghita...asa este, mai sunt si aspecte negative in Calimani, administratorul Parcului National Calimani, are regulile stabilite dupa bunul lui plac.
Cat despre baterii, eu nu am studiat niciodata acest aspect al alimentarii...HI!
Dar suna frumos energie ECO....un alt HI!

Noi sa fim sanatosi!

73 de YO8SSB!

miancuster spunea...

@YO3ITI...Miron, am aruncat o privire pe pagina cu pricina, sunt super. Eu am tinut legatura cu AE5X si el foloseste asa ceva. O sa-i cer mai multe detalii.
La iesirile lui in portabil, foloseste un IC-705, ti-l recomand cu caldura.


Am spus că-mi iau stație nouă doar când ating un anumit număr de QSO-uri în QRP. :D
Adevărul este că sunt încântat de FT818.

73 de YO3ITI

Amuhmm spunea...

Mulțumesc domnule pentru vrăjile tale reale. Numele meu este Zara Matteo. Acest lucru este cu adevărat incredibil și nu am experimentat niciodată așa ceva în viața mea. Înainte de a vă cunoaște, domnule, am încercat toate mijloacele probabile pe care le-am putut pentru a-mi aduce soțul înapoi, dar am ajuns să-mi dau seama că nimic nu funcționează pentru mine și că soțul meu a dezvoltat multă ură pentru mine. Am crezut că nu există nicio speranță de a mă reîntâlni cu fostul meu soț. Dar când am citit recenzii bune despre modul în care DR WHITE îi ajută pe ceilalți, am decis să-i trimit un mesaj prin WhatsApp: +17168691327. să încerc și am făcut tot ce mi-a instruit și am avut încredere în el și i-am urmat instrucțiunile, întrucât el mi-a garantat în 48 de ore și tocmai atunci fostul meu m-a sunat. Domnule, acum suntem mai fericiți ca niciodată. Totul arată perfect și atât de natural! Vă mulțumesc foarte mult domnule pentru vrăjile dvs. autentice și incontestabile. aici din nou e-mailul său:

wightmagicmaster@gmail.com

.com Îl poți și Whatsapp:
+17168691327