sâmbătă, 14 mai 2016

CUPA NAPOCA UUS 2016 YO8KRR/P

YO8KRR/P  - Jurnal de concurs!

  Dupa o iarna in care ne-am ocupat mai mult de US si de competitiile majore de la inceput de an 2016, cu pasi mici, dar repezi a venit si noul sezon de UUS. Primul concurs la care ne-am propus sa iesim in portabil, a fost Cupa Napoca 2016. Destinatia propusa a fost  Baza de concurs a lui YR8D,din M-tii Calimani, KN27od. 
Din pacate informatiile de la meteorologul de serviciu din Calimani nu erau atat de bune, conditiile meteo fiind total nefavorabile deplasarii noastre sus pe munte! Tot setul de antene era in Calimani, iar de la Neagra -Sarului, puteam lua doar sistemul de antene ,EME , HI ..... :))).

Sambata; 07.05.2016

ora 06 ( local).
  Am avut o mare surpriza din partea vremii, temperatura era foarte scazuta iar masina plina de zapada, In prima faza am vrut sa renunt de a pleca la Neagra -Sarului, unde era punctul de intalnire cu YO8CLN - Ghita. Nu am renuntat  la plecare, dar am renuntat la multe lucruri necesare in portabil in favoarea hainelor groase de iarna. Un prim soc l-am avut cand am inceput sa urc Pasul Mestacanis, Asl 1000m, soseaua fiind acoperita cu zapada , traficul  desfasurandu-se anevoios.


Pasul Mestecanis Asl 1000m.Ora 08,30 ( local)
Chiar daca drumul a fost in multe locuri acoperit cu un strat subtire de zapada, iar cauciucurile mele de vara au simtit din plin acest lucru,  am reusit sa ajung la Neagra - Sarului, unde eram asteptat de YO8CLN - Ghita. 
Primitor ca intotdeauna, Ghita, a pregatit un mic dejun pe cinste, o cafea buna si o palica tare, care sfida  vremea rece de afara.
Ghita, insa a fost plin de surprize, am gasit lucruri noi la baza de concurs a lui YR8D. Prima surpriza o casuta din lemn pentru odihna. 
O alta surpriza la fel de placuta a fost noul comutator automat de antene, pentru ACOM -2000.La capitolul US , totul era impecabil, dar noi, totusi, ne-am propus sa lucram in Cupa Napoca UUS!! Dupa lungi dezbateri si propuneri am tras o concluzie finala, nu mai urcam in Calimani, mergem intr-o alta locatie si participam doar cu ceea ce avem, mai bine zis o antena vericala, dual - band, 144 - 432Mhz  si TS -2000.

Locatia in care am stabilit sa urcam, a fost: Vf. Rarau, Asl 1650m, KN27sk. 

Sambata, ora 13,00 ( local).
Ne-am pus in miscare de la Neagra - Sarului , spre Vf. Rarau, distanta fiind de 50km. Drumul este unul mai mult de cat frumos, strabate Cheile Zugrenilor, pe malul Raului Bistrita, apoi din Chiril, pe traseul montan, Trans Raraul, pana sus la 1650m, in KN27sk.


Cheile Zugrenilor.


Trans Raraul.

Chiar daca vremea nu a tinut cu noi, ne-am bucurat din plin de aceste locuri minunate prin care am trecut. Drumul din Chiril, pana pe Vf. Rarau ( Trans Raraul), deschis doar pe perioada de vara, acum era pe cat de spectaculos pe atat de dificil.


Ora 14,20

KN27sk, Vf. Rarau, Asl 1650m.

Gasim zapada multa, ceata, temperatura 1 grad si bate vantul moderat. Locatia de concurs este cladirea in care este si repetorul YO8S.  Primul pas, am montat antena verticala pentru, 144-432Mhz la inaltimea de 2 metrii, pe un suport de lemn, care din fericire a rezistat pana a doua zi.
Pasul doi: ne-am instalat TRX: TS-2000 si am facut o mica masuratoare de unde stationare. SWR-ul bun, reflectata zero.


Antenna sistem 144 -432Mhz .... :))))))La primul apel am lucrat cu o statie din Ucraina ( US), care lucra intr-un concurs intern, dar deschis si la statii straine. Intr-o ora am reusit sa fac 20 de QSO-uri cu statii din US. Am ramas placut impresionat de modul lor de a opera intr-un concurs, precum si de bunul simt manifestat la fiecare qso cu ei. Mi-au multumit de participare, US2YW, pe mail mi-a trimis adresa si toate datele despre concurs in timp real.

Sambata ora 17,00 ( local)

Cupa Napoca UUS 2016.

Incep concursul cu YO8KRR/P, vreme tot mai rea, iar propagarea foarte proasta.


Dupa 2 ore de concurs a reusit sa facem doar, 8 qso-uri, asa ca am renuntat sa mai lucram si am plecat la Neagra - Sarului , cu intentia de- a urca in ziua urmatoare, duminica. Drumul spre casa a fost la fel de spectaculos, mare parte din el l-am parcurs pe zapada si ceata multa.

Duminica 08.05.2016

Ora 08,00
Conditiile atmosferice mult mai bune fata de ziua anterioara, astfel incat la ora 09,30 am ajuns in KN27sk.
Dupa cateva masuratori efectuate impreuna cu YO8CLN- Ghita, ne-am dat seama ca avem o problema majora pe care noi nu o putem rezolva, receptia noastra este influentata negativ de doi factori negativi:

- Repetorul YO8S, care era chiar langa noi.
-Nivelul de radiofrecventa extrem de ridicat, generat de serviciile de radio si televiziune. Statia de Radio- Televiziune fiind la 300 metrii de noi. TVR 2 - 10KW, Radio Iasi - 5kw, cateva posturi radio de 2Kw si 1Kw.
Concluzie finala.


Vf . Rarau, frumos si aratos .... dar din punct de vedere radio este mai dificil de folosit ca si locatie.

Rezultat final:

20 QSO - uri in concursul celor din Ucraina.

Cupa Napoca 2016 - UUS:

144Mhz - 10QSO - uri.
432Mhz - 06QSO - uri.

Chiar daca am facut putine legaturi radio, ne-am bucurat de locurile minunate pe care le-am vazut. Vf.Rarau si drumul pe Valea Bistritei raman principalele atractii turistice a locului.


YO8CLN - Ghita.A.S DORNA DX GRUP
YO8KRR/ YR8D


73 de YO8SSB!
Lucian DAMIAN Niciun comentariu: