miercuri, 7 mai 2014

Jurnalul unui concurs reusit- Cupa Napoca 2014

Jurnalul unui concurs reusit

Cupa Napoca UUS-2014.



   Dupa o iarna grea in care ne-am ocupat mai mult de DX-uri in unde scurte, am asteptat cu sufletul la gura prima iesire la UUS,  pe munte. Zis si facut, am pus mana pe telefon si am sunat la YO8CLN-Ghita, YO8BDQ-Stelica si YO8TK-Silviu, radioamatori cu stadii vechi in UUS ,  mari iubitori de munte si "Portabil Salbatic", vorba unui clasic in viata (Y08CLN). Raspunsul lor a fost cel banuit de mine, astfel incat vineri 02.05.2014, eram deja acasa la YO8CLN in Neagra Sarului pregatiti cu toate cele trebuincioase de-a urca in M-tii Calimani la baza de concurs a lui YR8D din Varful Retitis 2021m altitudine.
   Vremea a tinut cu noi la urcare,  iar in urma datelor primite de la meteorologul de serviciu din M-tii Calimani se pare ca avem sansa sa urcam cu masina pana sus la baza de concurs. Acest lucru nu a mai fost posibil in luna mai de foarte multi ani. Practic drumul auto era accesibil pana in Calimani doar la sfrsitul lunii mai.
   Muntele acum parca si el era dornic de o noua prezenta a noastra si ne astepta la fel de frumos si impunator ca intodeauna. Incet, incet Neagra -Sarului ramane in urma si km dupa km, inaintam pe  munte. Natura ne ofera un spectacol creat pentru noi si pentru bucuria noastra. Natura ne ofera ceea ce noi nici nu ne putem imagina ca exista.   Minunatul spectacol al primăverii este în plină desfăşurare. Iar fiecare zi  este un nou act, cu decoruri din ce în ce mai frumoase. Este cea mai frumoasă reprezentaţie a naturii, pe care nu trebuie să o pierdem, căci toată această frumuseţe ne încarcă  de energie şi de bucurie.

Totul prinde viata, iar primavara isi scoate capul din iarna grea.



Drumul pare usor, prietenos cu noi, dar iarna inca isi arata puterea si ne aminteste faptul ca in luna mai trebuie sa ai un gram de nebunie insotit de multa adrenalina sa pornesti la drum cu masina si nu pe jos , cum este firesc sa urci in acasta luna spre Varful Retitis.

Dotati cu lopeti si mult curaj, luptam cu un prim obstacol.


Munca in echipa este mult mai eficienta trasa si nu doar impinsa :)))) !!!




Echipa isi face datoria atat in traficul pe banda cat si in viata reala, dupa un exercitiu fizic demn de legiunea straina, reusim sa trecem de primul prag dar... surpriza am mai dat de unul care blocheaza total drumul!

Iarna nu-i ca vara....


Decat sa-l sari...mai bine il ocolesti.....




Am reusit sa trecem cu bine partea cea mai dificila, portiune de drum, in care zapada este foarte mare si se topeste numai in luna iunie. Cu putin noroc.... prindem si luna iunie in Calimani, daca nu trecem de zapada :)))


Un mic ragaz..... sa facem haz...dar nu de necaz !!!



 Ocrotim si conservam natura...


Dupa ce am depasit toate capcanele puse in calea noastra de batrana iarna si ne-am tras sufletul la un pahar de vorba buna, reusim sa ajungem la baza de concurs din Varful Retitis 2021m.


Cabana meteo... a doua casa pentru YO8BDQ-Stelica .


Cabana meteo este foarte primitoare, prin amabilitatea meteorologului de serviciu. D-nul Sandu, ne-a asteptat cu focul in soba si cu snow-mobilul pregatit sa vina dupa noi.

  
Dupa instalarea in camere, Presedintele A.S DORNA DX GRUP: YO8CLN-Ghita, o pune de-o sedinta tehnica in care discutam strategia de concurs......


Ziua concursului - Sambata 03.05.2014

  In ziua concursului, vremea nu mai este atat de prietenoasa cu noi, bate vantul destul de tare, temperatura a scazut foarte mult si a inceput sa ploua. Incerc impreuna cu YO8TK -Silviu si YO8BDQ-Stelica sa montam antenele pentru banda de 144 Mhz si 432 Mhz. Vantul si ploaia trec prin noi, dar reusim sa vedem antenele date sus pe pozitie.

Antene folosite:

-144 Mhz: F9FT varianta scurta cu 9 elemente.
-432 Mhz : 21 de elemente YAGI.




TRX:

YAESU:  FT-847
YAESU:  FT-897D
AMPLIFICATOR LINIAR DE PUTERE; MIRAGE 150W Out.



Dupa ce montam antenele si punem aparatele pe pozitie testam propagarea........



Propagarea este buna, de la ora 14 a inceput un concurs a vecinilor nostrii din Ucraina, in mai putin de 20 min am facut 14 qso-uri cu statii din UR, dar din pacate vremea nu tine cu noi, apar aversele de zapada si incarcarile electrostatice. Facem pauza, inchidem si mergem la cabana sa bem un ceai cald.
Ora 17 cfr, incepe Concursul Cupa Napoca, precum si cele doua concursuri care se desfasoara in  paralel. 
Propagarea in banda de 2m este foarte buna, reusim sa punem usor in log statii din YU, HA, YO, S5, 9A, OM, E7, OE, SP, OK, LZ, ER . Semnale frumoase de la multe statii YO, tin sa mentionez pe : YO2YA/P, YO5ER/P, YO8RHM/P, YO5OCZ, YO3FFF, YO5TP, YO5CRI, YO6OBK, YO7LBX/P, YO8BFB, YO6XK, YO2LZA, precum si alte statii din districtele 5, 7 si 9. Imi cer scuze daca am omis pe cineva.
Felicitari statiilor din YO5 care au participat intr-un numar foarte mare la concurs.

Ziua doi de concurs - Duminica 04.05.2014

Propagarea buna, dar vremea este foarte rea, bate vantul in rafale, frig, incepe sa ninga tare si avem deja emotii cu stratul de zapada care deja lua inaltime :)))).
Reusim sa mai punem cateva legaturi in log: YU, YO, HA, LZ, OM, 9A.
Din pacate la ora 11 cfr, strangem antenele si pregatim plecarea spre casa.


Banda de 432 Mhz nu a fost una spectaculoasa pentru noi, am reusit un numar de 12 leagaturi cu statii din:
YO, HA, 
144Mhz. 80 qso-uri, cea mai lunga legatura 770 km.

Parasim muntele cu promisiunea de a ne aduna intr-o formula la fel de frumoasa si in luna iunie.


""Nu mai ma satur de lumea in care ratacesc"" !!!!


Multumiri,

A.S DORNA DX GRUP.
Presedinte 
Gheorghe DOMERESCHI.

73' de YO8SSB!!!











5 comentarii:

Unknown spunea...

Felicitari baieti faceti treaba buna ....ca intotdeauna.
Succes!
Nelu - YO2LEA

Unknown spunea...

Felicitari, pozele sunt exceptionale!
73 si la mai mare!
Sasha YO8TTT

YO8SSB spunea...

Multumesc Nelu,

Locul este unul deosebit, iar compania selecta si plina de viata!
Dx-uri frumoase si numai bine!

73' de YO8SSB!!!

YO8SSB spunea...

Multumesc mult, Sasha!
Sa stii ca trebuie sa vii si tu, rezultatele din US sunt mai frumoase si mai de succes daca incerci si UUS!

Te salut, la buna vedere!!

73' de YO8SSB!

Unknown spunea...

Stiu ca locul este deosebit mi-a povestit YO2LFP Doru.Puneti sus un sistem de 4 antene si un preu cu GaAs FET si o sa va dublati legaturile in 2 m . Nu vreau sa va dau sfaturi dar stiu din experienta proprie ce inseamna 4 antene. 4 X 11 El e mai mult decat suficient. Diferenta e foarte mare.
Dupa ce am pus antenele la Siria am facut teste cu IV3GBO John si a zis ca am crescut in semnal de la 57 la 59 +20. Legaturile la distante mari fac diferenta in concursuri.
Eu nu mai merg la concursuri, nici nu mai am cu cine din pacate, Sandu 2 II are peste 73
si tineretul nu e interesat de concursuri...
Si locatia de pe Dealul Siria KN06UG 500 m ASL e foarte buna pentru concursuri e cel mai vestic deal si pana in OE nu ai nici un obstacol in cale. Mi-ar face placere sa veniti la un concurs aici
Va doresc numai bine si succes in tot ce faceti.
73 Nelu - YO2LEA