sâmbătă, 4 martie 2023

YR8D CQ World Wide 160-Meter Contest 2023

      Banda de 160m, reprezintă pentru mine, mereu o provocare. O bandă dificilă, greu de abordat, atât din punct de vedere tehnic, cât și din perspectiva spațiului mare, necesar pentru antene. Chiar dacă te limitezi doar, la o antenă verticală, sau un inv L, radialele tot necesită suprafață mare. Foarte mulți radioamtori pasionați de 160m, renunță la această bandă, din cauza spațiului mare necesar pentru antene.

    Am abordat etapa de SSB, a concursului CQ 160m, de la YR8D - Neagra Șarului, unde din fericire există spațiu suficient pentru a experimenta tot felul de antene în banda de 160m.

    Baza de concurs YR8D,  folosește de ceva timp în 160m, mai multe antene de emisie și antene de recepție separat. 

    Pentru emisie:

- vertical 27m, 32 de radiale îngropate.

- inv V: 2 X 40M, la 20m înălțime.


    Antene dedicate pentru recepție:

- beverage pe 50 grade (JA), 220m lungime.

- beverage pe 300 grade ( NA ), 180m lungime.

- K9AY 

- delta loop 160m, din păcate doar la 15m înălțime față de sol.


    CQ 160m Contest, în 2023, a fost vitregit de evenimentele mai puțin plăcute din Ucraina. Incertitudinea introducerii în log a stațiilor din Rusia și Ucraina, a dus la o participare slabă, aproape inexistentă a stațiilor din est.


    Sâmbătă 25 feb. 2023, ora 00:00...

    Start timid în CQ 160m, etapa de fonie, așa cum m-am așteptat, puține stații la start, de propagare nu mai vorbesc. Activitatea solară intensă din ultima perioadă a influențat major propagarea din săptămâna concursului. Dacă banda de 6m, a fost fantastic de animată cu deschideri zilnice spre Africa, banda de 160m, a fost modestă, cu ceva deschideri la răsăritul și apusul soarelui.
     Prima noapte de concurs a fost animată de stațiile din DL, care au salvat onoarea concursului, fiind numeroase și cu semnale puternice.
    Chiar dacă eram puține stații, fiecare și-a dat coate pentru a fi cât mai vizibil în bandă, simfonia amplificatoarelor de putere, a fost din nou la înălțime...HI!
    

Condiții de lucru: 

Elecraft K3, ACOM 2000

    Elecraft K3, chiar dacă a trecut timpul peste el și a făcut câteva sute de mii de QSO-uri, rămâne un aparat de top. Face față cu bine, la qrm-ul din bandă, intermodulații, spletere și alte nebunii din timpul unui astfel de concurs. Este un echipament de anduranță, am tras maxim de el pe RUN, a mers non-stop fără un rateu. Il recomand cu căldură pasionaților de contest.

    Am făcut doar RUN, de cele mai multe ori plictisitor, dar am avut și momente bune, când m-am bucurat de pile-up.

    Stații mai interesante, lucrate în prima noapte : JT1CO, TF3T, OY9JD, ED8W, ZF2VE, TI5CDA, Z66BCC.



    Din păcate vremea a fost foarte urâtă, vineri a plouat spre seară, iar de sâmbătă dimineață, a început o furtună de zăpadă care a paralizat toată Bucovina. A nins cu fulgi mari, ceea ce a dus la o încărcare electrostatică a verticalului din 160m, fiindu-mi practic imposibil să il folosesc la recepție.

    M-am folosit alternativ de antenele de recepție care și-au făcut bine datoria. 

    A doua seară a fost modestă, am reușit spre dimineață trei stații din NA, K1LZ, K3ZM, K6JO, în rest, am stors fiecare legătură, după cum am spus, noroc de stațiile din DL, care au animat banda și concursul.

    S-au primit 1134 de log-uri, participare a fost bună, dar propagarea nu a ținut cu noi în etapa de SSB.


Rezultat final:




    Pentru mine personal, a fost un rezultat bun, care îmi dă speranțe de viitor. Am reușit să fac o paralelă în ceea ce privesc antenele de recepție, folosite în traficul FT8 și SSB/CW. Dacă în FT8 ( pc to pc), nu îmi par spectaculoase, în traficul SSB/CW (traficul uman), sunt deosebite. Antena verticală de 160m, în traficul FT8, este foarte bună, chiar dacă este zgomotoasă, semnalele digitale sunt decodate cu ușurință. Cei care folosesc sinteme verticale la emisie / recepție FT8, cred că sunt de aceeași părere cu mine. 

Un exemplu 160m/ FT8, VK6JX





     Antenele de recepție în traficul FT8, sunt liniare, semnalele constante, majoritatea fiind cu minus, dar ușor decodabile. Încă sunt în studiu cu ele.

    Deplasarea la YR8D - Neagra Șarului, este pentru mine, mereu ca o mini-vacanță. M-am bucurat de compania plăcută a lui YO8CLN - Ghiță și YO8BDQ - Stelică.


Câteva imagini din timpul concursului:














    Proiecte de viitor la YR8D, sunt, dar acum sunt acoperite de zăpadă .... HI!


73 de YR8D/ YO8SSB

    

     

3 comentarii:

YO9RIJ Petrica spunea...

Foarte frumos! Interesanta aventura și felicitari pentru realizare numar QSO in concurs! YR8D ramane un indicativ de urmarit si "furat meserie"!
73!

mihai spunea...

Felicitari si succes pe mai departe!

YO8SSB spunea...

Multumesc frumos pentru comentarii, a fost un concurs interesant, inedit, cu o propagare greu de inteles, afectata poate si de activitatea intensa a soarelui.
Rezultatul este unul bun ptr noi!

Succes in activitate si toate cele bune!

73 de YO8SSB!