joi, 10 octombrie 2013

IARU CONTEST UHF/SHF 2013-YR8D

IARU CONTEST UHF/SHF 2013-YR8D

 Dupa o saptamana in care deja iarna era instalata la munte, sperantele noastre de-a mai participa la IARU UHF/SHF 2013  erau aproape de zero.
 Vineri seara un telefon primit de la YO8BDQ-Stelica , ne-a mobilizat cu vestea lui buna despre vreme. Baromentru sus la statia meteo din Calimani arata o ameliorare a vremii si speranta de mult soare.

Sambata 05.10.2013 


In jur de ora 11 am fost la Neagra -Sarului unde l-am gasit pe YO8BDQ si Y08CLN-Ghita cu toate cele pregatite pentru a urca pe munte.
  Aparatele puse la loc vizibil, iar masina de teren cu motorul pornit, gata de plecare. Din pacate masina are un singur loc, dar facem cu randul la mersul pe jos :)))


Inceput de iarna in Muntii Calimani.

 Astfel inceputul lui Octombrie ne-a prins in Muntii Calimani, pe un traseu de noua ore pe jos in conditii de iarna si doua ore jumatate cu masina.
 Urmatoarele doua zile aveam sa le petrec pe carari de munte intr-o companie placuta si o atmosfera de basm. Trasee in zona: ( spre iezer, spre Varful Pietrosul Calimani, spre stancile 12 Apostoli, Cabana Retitis 2021m si  statia meteo care este mai mereu in ceata).
 Natura este impresionanta si la temperaturi cu minus in plina iarna.


Drumul parcurs de noi din Neagra -Sarului pana sus in Varful Retitis , Muntii Calimani, a fost unul frumos, spectaculos dar destul de anevoios, plin de zapada si adrenalina la tot pasul.
Odata ajunsi sus, Muntele ne-a asteptat imbrcata intr-o manta groasa de zapada si cufundat intr-o ceata deasa.


Varful Retitis 2021m.


Antenele repetorului din Calimani.


Am ajus la baza de concurs in jur de ora 14 si ne-am pus pe treaba, mai bine spus antenele date sus si puse pe pozitie. Din pacate nu putem folosi antene lungi, datorita conditiilor atmosferice, chiciura si vant puternic.
In 432Mhz  folosim o antena cu 21 de elementi, iar in 1926 Mhz o antena cu 35 de elementi.

Antenele UHF/SHF



Incet, incet soarele isi face aparitia, ceata dispare, iar noi terminam de montat antenele. Trecem la montat trx -ul si cele necesare pe langa el.
Ca si aparatura de baza am folosit:

Kenwood:      TS-2000X
Amplificator: RM ITALY ULA-100, 100W in 432Mhz.
1296 Mhz :    TS-2000X 10W Out.

Aparatura de concurs este pusa la dispozitia noastra de catre YO8CLN-Ghita. Mii de multumiri!!!


Sutem gata de concurs, incercam sa incalzim atmosfera pe calea undelor, dar in incaperea de concurs, totul este de gheata! :)))


Iesim afara sa ne incalzim nitel de la soare.

YO8SSB -Lucian


YO8BDQ-Stelica


Muntele este minunat chiar si iarna, te asteapta cu peisaje de vis.


17 ora locala,  incepem concursul, in 432Mhz propagare relativ buna dar in valuri, reusim sa punem legatura langa legatura in log. Prima statie mai indepartata OE3A , JN77xx -720 km, S51ZO, JN86dr-700km, S59R JN76om-800km, apar statii din, HA, OM, OK, 9A, YO, UR.
Semnalele statiilor YO sunt foarte bune, aici mentionez pe: YO5OCZ,  YO5OST/P,  YO8RHM/P, YO2GL,  YO7BPC,  YO6XK, YO7LBX/P, daca am omis pe cineva imi cer scuze. Efortul de a participa anul acesta la IARU UHF/SHF CONTEST a fost unul foarte mare, datorita conditiilor meteo mai putin favorabile.
1296Mhz- din pacate pentru noi, nu a fost o banda cu succes, am realizat putine legaturi si nimic spectaculos.

Duminica 06.10.2013

08 ora locala, o atmosfera foarte clara, senin si mult soare. In zare se vad Muntii Fagarasului si Retezat, fenomen ce se intampla doar iarna!

YO8CLN-Ghita , pregateste aparatura pentru 10Ghz si incerca propagarea.

10Ghz " Aventura si succes".

Totul este instalat si pregatit pentru a fi activi si in 10Ghz, marea pasiune a lui Ghita-YO8CLN. Dupa ce am stabilit mai multe intalniri cu statii din HA si incercari fara succes, vine si prima legatura. Indreptam parabola pe NW si surpriza, auzim un semnal puternic, acesta era a lui UR7D. La prima chemare a noastra suntem auziti si reusim sa trecem in log UR7D.



YO8CLN-la treaba.



Daca am vazut ca treaba merge bine in 10Ghz, am intors parabola in foc si am pus-o de o"torocala"si ceva carnaciori!!! :))))

totul pregatit cu mult zambet :)



Au fost doua zile reusite, in care muntele si-a aratat di nou maretia si splendoarea lui, chiar si in plina iarna!


Parasim muntele cu ganduri frumoase si planuri mari pentru 2014. A fost ultimul concurs din 2013 realizat din Muntii Calimani cota 2021m.

Mutumiri - AS. Dorna Dx Group

YO8KRR/YR8D


73' de YO8SSB !!!














3 comentarii:

Pit spunea...

Salut.
Poze frumoase, companie selecta, rezultate... urmeaza dupa verificarea logurilor. Si tot vorbind de loguri, locatia fiind in YOFF-002 poate trimiteti si logurile pentru baza de date WWFF, ca tot sunt deja in format electronic.
Sa fie la fel de buna participarea si in 2014!
73
Pit YO3JW

Nico spunea...

Felicitari fratilor ,din nou la inaltime...bafta in tot ce faceti si sa fiti sanatosi tot timpul !
73
Nico YO3HFY

neamircea spunea...

Felicitari, imaginile sunt superbe!
73 Mircea
ZS/YO3XX