miercuri, 11 septembrie 2019

YR8D IARU Region 1/ 144 MHz Contest

 A trecut un an de când nu am mai participat la un concurs de UUS, activitatea personală nu mi-a permis să stau prea mult pe lângă stație. Dorul de munte și de concursurile în UKW, m-au determinat să nu ratez IARU R1 VHF Contest.
 Ceea ce mi-am propus s-a materializat, am făcut parte din echipa lui YR8D, din binecunoscuta locație de concurs KN27oc, din M-ții Călimani, Vf. Rețitiș. Astfel sâmbătă dimineață la ora 10, am plecat împreună cu YO8CLN/ Ghiță din Neagra Șarului spre Vf Rețitiș.  
 Vremea a ținut cu noi, 24 de grade jos în sat, pe munte erau doar 14 grade, dar vântul sufla cu putere.

Munții Călimani

 Munții Călimani rămân la fel de impunători de fiecare data, indiferent de anotimp. Peisajele te fac să visezi și să te încarci cu energie pozitivă.

Munții Călimani

Sâmbătă ora 12, suntem deja în Vf. Rețitiș, atmosfera este dusă încet spre toamnă.Munții Călimani/Vf. Rețitiș

 După ce am admirat locul și ne-am tras sufletul cu o apă rece, ne-am pus pe treabă, Ghiță a refăcut conexiunile de la noul repetor digital YAESU DR-2X, iar eu am instalat antena de 2m și echipamentele de contest. Din cauza vântului puternic, încă folosim vechea antenă yagi cu 9 elemente. A rezistst foarte bine în timp, dar cred că trebuie trecut la un alt sistem de antene pentru banda de 144Mhz, dar rămâne de văzut pe viitor care va fi strategia lui YR8D, de-a aborda concursurile majore.

 Sâmbătă ora 14;30   Echipamentele sunt instalate, fac câteva legături cu stații YO, pintre care mă bucur sa-l aud pe Dany YO5LD/P, care era intr-o mare formă competițională. După câteva schimburi de controale cu stații din S5, YO, 9A,YU,  particip într-un concurs a radioamatorilor din UR, unde realizez un numar de 15 QSO-uri. ODX 650km.

Yagi 144Mhz

 Condiții tehnice:

TX/ RX; ICOM IC-910
AMP; TAJFUN 1000 - 144/432Mhz 500W
ANT; YAGI 9 ele.

ICOM IC-910.


TAJFUN 1000.


 Sâmbătă ora 17;  Start în concursul IARU VHF, propagare relativ bună în prima parte a concursului, dar..... cu ceva probleme de natură tehnică pentru mine, care în timp s-au dovedit a fi majoare. Laptopul sensibil la radiofrecvență, mai mereu blocat, amplificatorul liniar nu a funcționat in parametrii, practic a trebuit să blocăm sistemul de ventilație/răcire pe poziția pornit atât pe emisie cât și pe partea de recepție, ceea ce a făcut să avem un zgomot infernal abiental. 
 La ora 21 local, am decis să ma retrag la o poveste de seară cu Ghiță/ YO8CLN.

 Duminică; Propagare proastă, nu am reușit mare lucru, vânt puternic în rafale, stații multe dar nu pentru noi.... HI! Am stat foarte mult timp cu antena spre E, NE, dar nu am reușit mare lucru.

 Rezultat final; 100 qso-uri, ODX 850Km, am lucrat stații din YO, S5,9A, YU, SP, ER, UR, OM, OK, OE, LY și cam atât. Felicitări stațiilor YO, care au mers foarte bine în concurs YO5LD, YO2EA, YO2LAM, YO4FYQ, YO8DHA, YO5OCZ, YO8SAO/P, YO3DDZ, YO9AYN/P, YO3VZ, YO4RDN, YO8ROO/P, YO8SHU/P, YO8SJM/P, YO8RXP/P, YO2LSP, YO5OHC, YO2LLZ, YO5DAS, YO2BLX și alții ...scuze ca nu i-am menționat pe toți.

Concluzii de final

 O ieșire reușită, m-am revăzut după o lungă perioadă de timp cu un vechi prieten, strategiile de concurs ...rămân să fie făcute în iarnă, la gura sobei.
 Dacă vremea ține cu noi, poate reușim un scor mai bun în luna octombrie, IARU Contest 432/1296Mhz.

Imagini de final

Repetor Călimani

Repetor/ YAESU DR-2X.
YO8CLN/ Ghiță


Vf Rețitiș


73 de YO8SSB!

Un comentariu:

YO2MSB spunea...

Felicitari Lucian & Ghita, locatia este superba si peisajul de asemenea. Pacat ca au mai fost probleme tehnice, dar macar iesirea in natura cred ca a meritat efortul. Vorba ardeleanului: nu-i bai, data viitoare va fi mai bine. 73 es GL de YO2MSB Sorin