luni, 8 august 2016

Cupa FM NASAUD 2016 UUS

 Cupa FM NASAUD UUS, un concurs inedit pentru YO. Numarul participantilor in competitie a crescut, iar concursul a devenit foarte dinamic in ultimul timp. Anul acesta mi-am propus sa particip cu YR8D, dar nu singur, am urcat in Muntii Calimani, KN27OC, impreuna cu YO8SS - Coco si YO8CLN - Ghita.

Jurnal de calatorie.......

Sambata, 6 august, ora 09 ( local). 

 Impreuna cu YO8SS si YO8TTT, plec sprea Neagra - Sarului. YO8TTT - Sasha, merge la baza de concurs a lui YR8D,  pentru a participa in Campionatul European de US. Vremea tine cu noi, soare, cald, poate..... prea cald, dar gandul ca, in Muntii Calimani, sunt doar 18 grade, face sa grabim pasul spre KN27OC.
 Dupa un mic popas facut in Vatra Dornei, pentru a cumpara cele necesare de pus pe gratar, in jur de ora 11,30 suntem la Neagra - Sarului. Aici surpriza mare, YO8CLN - Ghita, impreuna cu sotia, d-na Lenuta, a preagatit un mic dar si un gratar festiv..... :)))), cu ocazia zilei de nastere a lui YO8TTT - Sasha. 
YO8TTT - Sasha.


 Ne-am bucurat sa ciocnim impreuna cu YO8TTT, un pahar de sampanie si intr-un final .... am plecat la drum spre Muntii Calimani. YO8TTT - Sasha , a ramas la baza de concurs din Neagra - Sarului , pentru a participa in Campionatul European US.

Sambata, ora 15 ( local).

Muntii Calimani, Vf. Retitis - 2021m, KN27OC , vreme frumoasa, 18 grade, vant zero, turisti multi, corturi montate peste tot. Asa pot descrie atmosfera cu care am fost intampinati. Odata ajunsi sus in creasta, nu am stat pe ganduri si ne-am apucat sa montam pe pilonul de la repetor, antena pentru APRS, 144.800 Mhz. YO8CLN, a repornit sistemul APRS din KN27OC, 8W, antena Diamond, alimentat dintr-un panou solar, indicativ YO8CLN-2.


Sistemul de antene. Repetor si APRS.

Cu cateva minute inainte de ora 16, ora la care incepe Cupa FM Nasaud, noi am terminat de montat totul si chiar am facut si cateva teste. Totul functioneaza perfect.

Sambata, ora 16 ( local)

Incepe Cupa FM Nasaud 2016, aud cateva statii in 145.500Mhz, cu semnale puternice, propagarea pare a fi buna.

Conditii de lucru....


TRX: TS - 2000X
Antena verticala - Dioamont, 50W
Generator de energie electrica Honda.Am folosit in prima faza si o antena verticala de pa masina.... dar se pare ca nu face fata la ceea ce mi-am dorit eu de la ea.


Etapa de 144Mhz , merge bine, dar apare o mica problema. nu toti participantii folosesc polarizare verticala, sunt si concurenti care folosesc polarizare orizontala . asa ca... montez si sistemul de antene clasic... folosit de YR8D, in competitiile de UKW.In prima etapa de 144Mhz, am reusit sa lucrez de statii , din YO4, YO5, YO6, YO7, YO8 si YO9. Surpriza mare... lucrez cu YO4SI/P, de la Curtea de Arges, antena montata in podul blocului. Dupa doua ore de concurs, pun in log 20 de statii.

Etapa a 1a / 432Mhz.

Statii mult mai putine decat in 144Mhz, propagare slabuta, nu am reusit mare lucru, doar 10 legaturi cu statii din YO5, YO6, YO7 si YO8.

Vremea tine cu noi, nu bate vantul, plin de turisti. YO8SS -Coco, pregateste un gratar si un pahar de vin.


YO8SS - Coco.

Seara decurge in liniste, la gura focului, un pahar de vin si o poveste spusa in varf de munte, alaturi de grupul de turisti care s-au instalat langa noi.


Duminica , ora 08 ( local).

Etapa a 2 a, 144Mhz.. Propagare buna, aud si lucrez in conditii foarte bune pe: YO9FHB, YO4WZ/P si YO3DAX din KN44, YO9XC, YO3APJ din Busteni. YO5BAK, YO5OCZ, YO5ER si compania din 27GI, o etapa foarte animata si dinamica. Am  reusit sa dublez legaturile din prima etapa. La finele concursului in cele doua etape de 2m, am reusit 40/ QSO-uri. Semnale puternice copiez si de la YO6HSH, YO5PCB, YO5OCZ, YO7KXJ, YO5DDD si alte statii cu care am lucrat in timpul concursului.

Etapa a 2 a. 432Mhz. propagare foarte slaba, conditii atmosferice destul de urate in KN27OC, ceata si foarte rece. Intr-un final .... am reusit sa dublez legaturile din prima etapa.

Ora 11 ( local). m-am decis si am strans antenele..... propagarea in 432Mhz, a lasat mult de dorit!

De ce KN27OC si nu KN27OD?

Locatia a ramas aceeasi, dar dupa masuratori digitale exacte, am descoperit ca suntem in KN27OC, asa ca.... am schimbat locatorul si nu locatia. 

YR8D/YO8KRR
Muntii Calimani, Vf Retitis , Asl 2021m
QTH LOCATOR: KN27OC.


KN27OC 

Campionatul EUROPEAN HF - US 2016.

YR8D, a spus prezent si in acest concurs prin YO8TTT - Sasha, care a lucrat la categoria SOMBHP - CW.


YR8D

4SQ - 80m

Propagarea a fost foarte buna mai ales in 21 si 28Mhz, participare numeroasa si adrenalina la maxim.

Rezultat final 1431 QSO-uri!Cupa FM NASAUD in imagini!Foto YO8CLN..... este singura persoana care mai prinde un rasarit de soare in Muntii Calimani!!! 
YO8SSB.... la munca!!!73 de YO8SSB!
Lucian DAMIAN

Niciun comentariu: